Alūksne- jaunā Latvijas tūrisma Meka! (Armands Muižnieks)

18.06.2021

Alūksne- jaunā Latvijas tūrisma Meka! Tā gribētos raksturot šo vietu, kas pēdējos gados piedzīvojusi lielas pārmaiņas, sakārtojot savu pilsētu. Vēsturiskās vērtības-  Alūksnes Jaunā pils, Pilssala, bijušais tirdzniecības paviljons, kur šobrīd Bībeles muzejs, luterāņu baznīca, Slavas templis un citi paviljoni, sakārtoti un ieguvuši tūrisma produkta vērtību. Alūksnes– Gulbenes bānītis ar savu autentiskumu, nesteidzīgo gaitu un gulšņu aromātu, ļauj sajust vēsturi. Mūsdienu tehnoloģijas ar “Čukstošo laternu”, muzikālo tiltu, QR kodiem, elektrovelorikšu ļauj izbaudīt XXI gadsimta sasniegumus. Alūksne noteikti ir tā vieta, kas Latvijas apceļotājiem jāapmeklē, un vismaz uz divām dienām.

Alūksnes muižas ainaviskais parks ezera krastā- vieta nesteidzīgām pastaigām vai izbraucienam ar velorikšu. Labākais no vēsturiskajiem parkiem, kas Baltijas valstīs redzēts. Saglabāts vecais plānojums un simtgadīgi koki, kas papildināti ar citām augu grupām un ūdens krātuvēm. Atjaunotie vēsturiskie paviljoni, piemiņas zīmes, tiltiņi un mauzolejs ļauj iztēloties aristokrātijas dzīvi 19. gadsimta beigās.

Alūksnes Jaunā pils pēc vērienīgajiem atjaunošanas darbiem pārsteidz ne tikai no ārpuses ar savu vēsturisko Tjūdoru laika arhitektūras stilu, bet arī iekštelpām un ekspozīcijām- daudzveidīgām, informatīvām, interesantām. Piemēram, gleznotāja Leo Kokles piemiņas istaba atklāj mākslinieka dzīves mazāk zināmos faktus un radošuma noslēpumus, privāta kolekcija atspoguļo veļas mazgāšanas vēsturi, latvisko tautas tērpu leļļu izstāde parāda novadu krāsu un ornamentu daudzveidību....Pilī var iznomāt kroketa komplektu un uzspēlēt pils parkā. Te ir interesanti gan pieaugušajiem, gan bērniem.

ALŪKSNES NOVADA MUZEJS

Adrese: Pils iela 74, Alūksne, Alūksnes novads, LV-4301
Tālrunis: +371 64381321
Mob.tālrunis: +371 25665538
E-pasts: [email protected]
Fonta izmērs
Kontrasts
Gaišums
Krāsas
Melnbalts
Lasīt vairāk